wtorek, 19 lipca 2016

Chleb tostowy


 Dzisiaj zachęcam do przygotowania domowego chleba tostowego. Wbrew pozorom upieczenia takiego pieczywa nie jest trudne ani zbyt mocno czasochłonne. Wystarczy wyrobić gładkie ciasto i pozostawić je do wyrośnięcia. Domowy chleb tostowy jest miękki i puszysty oraz idealnie się kroi. Zachęcam do pieczenia :) 



Składniki na 1 bochenek*:
1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 750 (70 g)
2 szklanki mąki pszennej tortowej (260 g)
1 niepełna szklanka przegotowanej, ostudzonej wody
1 opakowanie drożdży suszonych (7 g)
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju

*na małą keksówkę


Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami. Następnie dodać cukier i sól. Ponownie wymieszać. Na sam koniec wlać wodę i olej. Za pomocą miksera (bądź ręcznie) wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przygotowane ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć czystym ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia. Po około 1-1,5 godziny chleb powinien podwoić swoją objętość. Przygotowany chleb posmarować z wierzchu wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C. Należy pamiętać, aby do piekarnika wstawić dodatkowe naczynia z woda. Chleb piec około 25 minut (aż do zarumienienia pieczywa).  

Chleb przed i po wyrośnięciu


Pomysł na przepis stąd 

Drukuj przepis