sobota, 30 lipca 2016

Jajecznica z grzybami leśnymi


Jajecznica z grzybami leśnymi to pomysł na szybkie i bardzo smaczne danie. Do jajecznicy wykorzystałam czarne łepki, maślaki oraz kapelusze twardzioszka przydrożnego. Uwierzcie mi na słowo - jajecznica wyszła pyszna! Grzybowa, lekko cebulowa i aromatyczna w smaku. 


Składniki*:
grzyby leśne (czarne łebki, maślaki, borowiki itp.)
jajka 
cebula
sól
olej do smażenia

*specjalnie nie podałam konkretnej ilości, bo niektórzy lubią bardziej grzybowe jajecznice; ja do jajecznicy wykorzystałam połowę głębokiego talerza obranych i pokrojonych grzybów, połowę cebuli i 5 jajek


Grzyby oczyścić, umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wlać wodę, wrzucić grzyby. Całość posolić i gotować na średnim ogniu około 10 minut. Ugotowane grzyby wyjąć z wywaru. Lekko odsączyć. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Przesmażyć cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać obgotowane grzyby. Całość chwilę smażyć. Delikatnie posolić. Na sam koniec wbić jajka i smażyć tak długo, aż się zetną. Jajecznicę posmakować i ewentualnie doprawić. Podawać z ziemniakami lub pieczywem.