środa, 20 lipca 2016

Kruche ciasto z budyniem, bezą i porzeczkami


Kruche ciasto, masa budyniowa, bezowa i warstwa porzeczkowa - idealne połączenie smaków. Ciasto jest lekko kwaśne, a zarazem słodkie. Idealne do kubka gorącej kawy. Pierwszy raz w życiu przygotowałam ciasto z porzeczkami i uwierzcie mi na słowo - było rewelacyjne! :)



Składniki na blachę o wymiarach 20 x 30 cm:

kruche ciasto
2 płaskie szklanki mąki pszennej tortowej (250 g)
1/2 szklanki cukru pudru (100 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka z dużych jaj
125 g masła (ponad połowa standardowej kostki!)
szczypta soli

 masa budyniowa
1 budyń o smaku waniliowym
0,5 l mleka
2 łyżki zwykłego cukru

warstwa owocowa
0,5 kg czerwonych porzeczek
2 łyżki skrobi ziemniaczanej

beza
4 białka z dużych jaj
1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej
200 g drobnego cukru do wypieków
szczypta soli


Na samym początku należy przygotować kruche ciasto (można to zrobić dzień wcześniej). Na blat wysypać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki (zimne!) masło. Za pomocą noża składniki połączyć ze sobą. Na sam koniec wsypać szczyptę soli i dodać żółtka. Za pomocą dłoni wyrobić kruche ciasto. Od razu przełożyć je do woreczka i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Schłodzone, kruche ciasto przełożyć na blat, rozwałkować i przełożyć do formy do pieczenia wyłożonej papierem. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 20-25 minut  w 180ºC (aż do lekkiego zezłocenia ciasta). 

Następnie przygotować budyń: do rondelka wlać 1,5 szklanki zimnego mleka i wsypać cukier, zagotować. W pozostałej części mleka rozrobić proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie lekko wrzeć to powoli wlać rozrobiony budyń. Gotować 1-2 minuty, cały czas mieszając. Przygotowany budyń przełożyć na upieczony spód ciasta. Wyrównać. 

Porzeczki umyć, osuszyć i pozbawić szypułek. Do obranych porzeczek wsypać skrobię ziemniaczaną. Wymieszać. Przygotowane porzeczki przesypać na masę  budyniową.

Na sam koniec zabrać się za przygotowanie bezy. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać szczyptę soli i powoli dodawać cukier. Cały czas ubijać. Musi powstać gęsta i puszysta masa. Gdy białka będą sztywne, dodać przesianą skrobię ziemniaczaną. Całość lekko wymieszać. Przygotowaną pianę przełożyć na wierzch ciasta.

Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec około 70-80 minut w 150ºC (aż do momentu, gdy beza z wierzchu będzie chrupiąca). 

Budyń, porzeczki i piana z białek




Pomysł na przepis stąd

Drukuj przepis