niedziela, 10 lipca 2016

Cukinia faszerowana kuskusem, marchewką i kurczakiem


Cukinia to warzywo idealne do faszerowania. Jeżeli znudziła się Wam wersja nadzienia z mięsem mielonym, to zachęcam do przygotowania cukinii zapiekanej z kaszą kuskus, marchewką oraz kawałkami udek z kurczaka. 


Składniki na 2-3 porcje:
2 duże cukinie
4 wyluzowane udka z kurczaka (bez kości i skóry)
1/2 szklanki kaszy kuskus
1 pomidor malinowy
1 marchewka
1-2 ząbki czosnku
olej do smażenia
sól, pieprz
curry

ewentualnie
posiekana, zielona pietruszka
sos pomidorowy (lub ketchup)


Do garnka wsypać kaszę kuskus, szczyptę soli i wlać wrzącą wodę (powinna być 5 cm ponad kaszą). Przygotowaną kaszę przykryć pokrywką i poczekać, aż cała wrząca woda zostanie "wchłonięta". Udka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić solą oraz pieprzem. Całość polać 1 łyżką oleju i wszystko ze sobą wymieszać. Cukinię umyć, przekroić na pół i wydrążyć miąższ. Należy robić to delikatnie (np. za pomocą łyżeczki), aby nie przedziurawić cukinii. Uwaga: wydrążony miąższ nie będzie potrzebny do tego dania! Marchewkę obrać i pokroić w słupki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i przesmażyć udka z kurczaka. Gdy mięso będzie usmażone to przełożyć je na talerz. Na tą samą patelnię wlać odrobinę oleju. Wsypać czosnek. Gdy lekko się przesmaży to dodać marchewkę. Całość zalać odrobiną wodą. Smażyć na średnim ogniu. W międzyczasie pomidora umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Gdy marchewka będzie lekko miękka to dodać pomidora. Całość jeszcze chwilę smażyć. W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 195ºC. Do miski wsypać kaszę kuskus, warzywa z patelni oraz przesmażone mięso. Całość doprawić solą, pieprzem oraz curry. Wymieszać. Cukinie nafaszerować przygotowaną masą i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na dno wlać odrobinę wody i piec bez przykrycia około 30-40 minut. Przed podaniem posypać posiekaną, zieloną pietruszkę. Podawać z sosem, np. pomidorowym.





Drukuj przepis