niedziela, 17 lipca 2016

Sos grzybowy z twardzioszka przydrożnego


Pewnie większość z Was zastanawia się teraz, co to za grzyb - twardzioszek przydrożny? Już Wam tłumaczę - jest to niewielki, niepozorny grzyb, który najczęściej rośnie na skraju lasu, przy drodze bądź na łące. Twardzioszek znany jest pod innymi nazwami, np. przydróżka, panienka czy tańcówka. Uwaga: w przypadku twardzioszka jadalne są tylko kapelusze, ponieważ nóżki są twarde oraz łykowate. Miąższ twardzioszka jest biały i nie zmienia zabarwienia po przekrojeniu. Dodatkowo warto dodać, że grzyb po przekrojeniu ma łagodny oraz aromatyczny aromat. 


Składniki na 2 porcje:
1 mały, czubaty talerz twardzioszka przydrożnego (same kapelusze!) 
1 średniej wielkości cebula
2-3 łyżki śmietany 18%
posiekana, zielona pietruszka
sól, pieprz
masło do smażenia


Kapelusze umyć, osuszyć i przekroić na 2-3 części. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać odrobinę masła. Przesmażyć cebulkę. Gdy będzie szklista to wsypać grzyby. Całość przyprawić solą oraz pieprzem i smażyć kilka minut. Gdy grzyby puszczą sok i zmniejszą swą objętość to dodać posiekaną, zieloną pietruszkę. Na sam koniec dodać śmietanę (musi mieć temperaturę pokojową, aby sos się nie zważył). Całość wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Ewentualnie sos doprawić solą oraz pieprzem. 





Kapelusze twardzioszka pospolitego

Drukuj przepis