wtorek, 26 lipca 2016

Najlepszy jasny biszkopt do tortów



Jeżeli chcecie przygotować domowy tort to zachęcam do samodzielnego upieczenia spodów do ciasta. Biszkopt z poniższego przepisu jest puszysty, miękki i pięknie wyrasta. Nie opada i świetnie smakuje :) Najlepiej kroić go kilka godzin po upieczeniu, ponieważ jeszcze ciepły - delikatnie się kruszy (widać to na moich zdjęciach). 


Składniki na biszkopt przygotowany w tortownicy o średnicy 22-24 cm:
5 dużych jaj
2/3 szklanki drobnego cukru (120 g)
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej (90 g)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej (50 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego
szczypta soli


Białka oddzielić od żółtek. Do białek wsypać szczyptę soli. Za pomocą miksera ubić na  sztywną pianę. Następnie powoli (dosłownie po 1 łyżce) dodać zwykły cukier. Cały czas miksować na najwyższych obrotach miksera. Musi utworzyć się gęsta i sztywna piana. Następnie dodać cukier wanilinowy. Gdy cukier rozpuści się w pianie z białek, to dodać (pojedynczo) żółtka. Mieszać na średnich obrotach miksera. Na sam koniec wsypać przesianą przez sito mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Najlepiej sypkie składniki dodać w 3-4 partiach. Całość delikatnie ze sobą wymieszać, np. szpatułką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy. Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Piec około 30-35 minut, aż do lekkiego zarumienia. Najlepiej wbić patyczek i sprawdzić, czy ciasto się do niego nie przykleja. Gorący biszkopt (w tortownicy) uderzyć o stół i odstawić do ostudzenia. Wyjąć z formy dopiero po ostudzeniu! Upieczony biszkopt podzielić na 2-3 części. 

Ubijanie piany z białek i łączenie z pozostałymi składnikami
Biszkopt przed pieczeniem...
... i po upieczeniu

Przepis stąd