czwartek, 21 lipca 2016

Ryż smażony z polędwicą wieprzową


Jeżeli lubicie chińską kuchnię to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. Smażony ryż z dodatkiem polędwicy wieprzowej, groszku i pora to pomysł na szybki do przygotowania obiad. Przed podaniem całość posypcie szczypiorkiem, aby dodać lekkiej ostrości. 



Składniki na porcję dla 4 osób:
1/2 szklanki ryżu basmanti
1 szklanka wody
około 0,5 kg polędwicy wieprzowej
garść suszonych grzybów mun
1 szklanka mrożonego groszku
1 por (biała część)
2 jajka
sól, pieprz
sos sojowy ciemny
sos chili
olej do smażenia
szczypiorek do dekoracji


Ryż przesypać na sito i przepłukać. Do rondelka wlać 1 szklankę wody, posolić ją. Gdy zacznie wrzeć wsypać ryż. Gotować na średnim ogniu, aż do miękkości ryżu. Ewentualnie, gdy ryż wchłonie całą wodę to garnek zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem. Polędwicę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Por umyć i pokroić w cienkie talarki. W woku rozgrzać odrobinę oleju. Dodać mięso. Przesmażyć i polać sosem sojowym. Gdy mięso zmieni kolor to dodać pokrojonego pora. Całość smażyć, ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Gdy por zmięknie to dodać mrożony groszek. Całość jeszcze chwilę smażyć. Przygotowane mięso z warzywami przełożyć na talerz. Do tego samego woka wlać roztrzepane jajka. Gdy zaczną się ścinać to dodać ugotowany ryż oraz mięso z warzywami. Całość wymieszać, doprawić sosem sojowym oraz sosem chili i jeszcze chwilę smażyć. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.