wtorek, 4 sierpnia 2015

Duszone udka z kurczaka w słodkim sosie


Udka przygotowane w poniższy sposób będą miękkie, soczyste i lekko słodkie. Poniższe danie jest naprawdę warte wypróbowania - przygotujecie je w niecałą godzinę (wraz z luzowaniem udek z kurczaka) i z łatwo dostępnym składników. Duszone udka podałam z młodymi ziemniaki i surówką z pora oraz marchewki. 



Składniki na 4 porcje*:
1 kg udek z kurczaka
150 g wędzonego boczku
1 szklanka wywaru warzywnego
1 ząbek czosnku
1 łyżka miodu
suszona bazylia
sól, pieprz
papryka ostra
1 listek laurowy
olej lub oliwa do smażenia


Mięso umyć, osuszyć i pozbawić kości oraz chrząstek. Wyluzowane udka przyprawić solą oraz pieprzem. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Boczek drobno posiekać. Do garnka wlać odrobinę oliwy lub oleju. Przesmażyć z obu stron wyluzowane udka z kurczaka. Na sam koniec mięso wyjąć i przesmażyć czosnek wraz z boczkiem. Mięso ponownie przełożyć do garnka. Wlać wywar warzywny i dodać miód. Całość przyprawić ostrą papryką oraz bazylią. Na sam koniec dodać listek laurowy. Całość dusić pod przykryciem około 20-25 minut (pokrywka może być delikatnie odkryta). Mięso musi być miękkie, a sos powinien się zredukować. Przygotowane mięso podawać z młodymi ziemniaki i ulubioną surówką. 




* dla każdej osoby 2 kawałki mięsa
Pomysł na przepis ze strony kotlet.tv

Drukuj przepis