środa, 12 sierpnia 2015

Czosnkowa sałatka z fasolką szparagową i jajkami


Pyszna, szybka do przygotowania i bardzo smaczna sałatka z fasolką szparagową i jajkami. Aby podkreślić jej smak, do sałatki dodałam 2 ząbki zmiażdżonego czosnku. Poniższa sałatka będzie idealna na kolację jak i drugie śniadanie. 



Składniki na 2 porcje:
300 g fasoli szparagowej zielonej (świeżej/mrożonej)
2 ząbki czosnku
4 duże jajka
sól, pieprz
majonez
ewentualnie jogurt naturalny
do dekoracji: pomidorki koktajlowe, rukola


Fasolkę obrać, pokroić na krótsze kawałki i ugotować  w osolonej wodzie na pół miękko/pół twardo. Ugotowaną przelać przez sito i opłukać zimną wodą. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Do miski wsypać ugotowaną fasolkę. Jajka obrać i posiekać w plasterki. Pokrojone jajka dodać do fasolki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Za pomocą majonezu lub jogurtu naturalnego wszystkie składniki połączyć ze sobą. Przygotowaną sałatkę lekko schłodzić. Przed podaniem udekorować pomidorkami koktajlowymi i rukolą. 





Drukuj przepis