wtorek, 25 sierpnia 2015

Czosnkowe ziemniaki z piekarnika


Ziemniaki zapiekane z czosnkiem to pomysł na świetny dodatek do obiadu. Ziemniaki przygotowane w poniższy sposób będą miękkie, czosnkowe i naprawdę pyszne. Idealnie smakowały z masłem. Jeżeli macie ochotę na inne dania z ziemniaków to przygotujcie smażone talarki lub frytki z batatów



Składniki:
ziemniaki 
(najlepiej mniejszej wielkości)
pikantna mieszanka pieprzów
suszony czosnek
kilka ząbków czosnku
sól
oliwa z oliwek


Młode, mniejszej wielkości ziemniaki umyć, osuszyć i przełożyć do garnka. Zalać wodą i gotować 10 minut we wrzącej wodze. Lekko podgotowane ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać suszonym czosnkiem, solą oraz pieprzem, a na sam koniec polać oliwą z oliwek. Przygotowane ziemniaki wstawić do piekarnika. Zapiekać około 35-40 minut w 195ºC. 5-10 minut przed końcem pieczenia, do ziemniaków dodać plasterki czosnku. Podawać z masłem lub ulubionym sosem. 




Drukuj przepis