środa, 19 sierpnia 2015

Dżem śliwkowy (bez żelfixu)


Domowe dżemy są o wiele smaczniejsze i zdrowsze niż ich kupne odpowiedniki. Lubię przygotowywać przetwory na zimę. W tym roku postanowiłam przygotować dżem śliwkowy bez użycia żelfixu i innych wspomagaczy. Dżem wyszedł pyszny - słodki, gładki i bardzo smaczny. Pomysł na przygotowanie dżemu śliwkowego zaczerpnęłam z bloga Uwaga Babcia Gotuje.



Składniki:
1 kg wydrylowanych śliwek
0,5 kg cukru
sok z 1 cytryny



Śliwki pociąć na mniejsze kawałki. Za pomocą blendera zmiksować na dosyć gładką masę. Do śliwek dodać cukier i sok z cytryny. Całość wymieszać ze sobą. Gotować na małym ogniu przez około 60 minut (sok musi trochę wyparować, a cała masa powinna mieć gęstą konsystencję). Przygotowany dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków. Zakręcić pokrywki. Słoiczki pasteryzować około 10 minut. 



Drukuj przepis