poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Wafelki z masą czekoladową i ryżem preparowanym


Wafelki z masą czekoladową i ryżem preparowanym to pomysł na słodkie, proste przekąski na słodko. Masa czekoladowa na bazie mleka w proszku i gorzkiego kakao jest bardzo słodka i smaczna :) Jeżeli nie macie pomysłu do czego wykorzystać mleka w proszku to przygotujcie makowe bułeczki lub kuleczki owsiane z orzechami i wiórkami kokosowymi.  



Składniki:
1 opakowanie małych, okrągłych wafli
3 szklanki ryżu preparowanego (60 g)
4 łyżki ciemnego kakao 
1/2 szklanki zwykłego mleka
2 szklanki mleka w proszku
1,5 szklanki zwykłego cukru
1 kostka masła (250 g!)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


W garnuszku rozpuścić masło. Następnie wlać zwykłego mleko, wsypać cukier i kakao. Całość gotować na małym ogniu i cały czas mieszać, aby cukier rozpuścił się w maśle. Przygotowaną masę ostudzić. Następnie dodać mleko w proszku oraz ekstrakt waniliowy. Za pomocą łyżki wszystko ze sobą połączyć. Na sam koniec dodać ryż preparowany (najlepiej dodawać partiami; masa musi być gęsta). Przygotowaną masą nadziewać wafelki (jeden wafelek posmarować masą, a drugim <suchym> przykryć masę czekoladową, formułując "kanapkę". Przygotowane wafelki schłodzić przez kilkanaście godzin w lodówce (najlepiej na całą noc, ponieważ masa czekoladowa powinna stwardnieć). 








Pomysł na przepis z bloga rodzinkawkuchni

Drukuj przepis