piątek, 7 sierpnia 2015

Tarta z pieczonym łososiem i pomidorkami koktajlowymi


Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania pysznej, sycącej i naprawdę łatwej w przyrządzeniu tarty z pieczonym łososiem i pomidorkami koktajlowymi. Idealne danie na piątkowy obiad :)



Składniki:
1 płat ciasta francuskiego
2 kawałki upieczonego łososia (wagowo ok. 250 g)
pomidorki koktajlowe
4 czubate łyżeczki śmietany 18%
4 duże jajka
kilka plasterków żółtego sera
świeży koperek
sól, pieprz




Ciasto francuskie rozwałkować i przełożyć do formy do pieczenia. Nakłuć widelcem. Surowe ciasto piec około 15 minut w 195°C. W międzyczasie ser pociąć w plastry. Koperek drobno posiekać. Pomidorki umyć i przekroić na połówki. Upieczonego łososia połamać na mniejsze kawałki. Jajka wbić do miski. Roztrzepać je, a na sam koniec do masy jajecznej dodać śmietanę, całość przyprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Na podpieczony spód do tarty wylać masę jajeczno-śmietanową, ułożyć łososia, plasterki sera, połówki pomidorków koktajlowym, a sam wierzch posypać koperkiem. Tartę ponownie wstawić do piekarnika i piec 20-25 minut w 195°C (ciasto musi się zarumienić, a masa - ściąć). Upieczoną tartę podawać z ketchupem lub ulubionym sosem. 






Moja hodowla pomidorków koktajlowym na balkonie :)

Drukuj przepis