poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Dżem wiśniowy (bez żelfixu)


Wiśnie to owoce, które kojarzą mi się z dzieciństwem. Od zawsze lubiłam ich lekko kwaśny smak. Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania dżemu wiśniowego bez użycia żelfixu/dżemixu. Wbrew pozorom dżem jest gęsty i nie spływa z łyżeczki. 




Składniki:
1 kg wydrylowanych wiśni
0,5 kg cukru
sok z 1 cytryny



Wiśnie wydrylować, dodać do nich cukier i sok z cytryny. Całość wymieszać ze sobą i odstawić na 1-2 godziny (owoce muszą puścić sok). Przygotowane wiśnie przełożyć do garnka i gotować na małym ogniu przez około 60 minut (sok musi trochę wyparować, a cała masa powinna mieć gęstą konsystencję). Przygotowany dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków. Zakręcić pokrywki. Słoiczki pasteryzować około 10 minut.

Drukuj przepis