środa, 5 sierpnia 2015

Sałatka z pieczonym łososiem, pomidorami i czerwoną cebulą


Pyszna sałatka z pieczonym łososiem - idealnie smakuje, gdy jest podana lekko schłodzona. Do przygotowania poniższej sałatki wystarczy mieszanka sałat, pomidory, czerwona cebula i oczywiście łosoś. Sałatka z pieczonym łososiem świetnie sprawdzi się w gorące dni, ponieważ jest lekka, a zarazem sycąca. 



Składniki:
1 opakowanie mieszanki sałat (150 g)
200-250 g łososia
2 pomidory malinowe
1/2 dużej czerwonej cebuli
oliwa z oliwek
sok z cytryny
sól, pieprz
świeży koperek


Łososia umyć, osuszyć, przyprawić solą oraz pieprzem, a na sam koniec skropić sokiem z cytryny. Przygotowanego łososia upiec w piekarniku (w 180ºC przez około 15-20 minut - łosoś musi zmienić kolor na jasnoróżowy). Ostudzić. Sałatę przesypać do miski. Pomidory umyć, przekroić na pół i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w talarki. 3-4 łyżki oliwy z oliwek połączyć z 1 łyżką soku z cytryny. Do sałaty dodać pomidory, cebulę i pokrojonego na mniejsze kawałki łososia. Na sam koniec sałatkę polać przygotowanym sosem i posypać świeżym koperkiem. 



Drukuj przepis