czwartek, 20 sierpnia 2015

Piersi kurczaka z kukurydzą i szczypiorkiem (na słodko)


Piersi z kurczaka z kukurydzą i szczypiorkiem to pomysł na szybkie, smaczne i lekko orientalne danie obiadowe. Po części zainspirowałam się przepisami z kuchni chińskiej, choć wiem, że moje danie na pewno nie ma nic wspólnego z Chinami :)



Składniki:
1 duża pierś z kurczaka
1/2 puszki kukurydzy
50 g masła czosnkowego
1 limonka
szczypiorek
1 dymka
25 g cukru brązowego
2 łyżki sosu sojowego jasnego
sól, pieprz
papryka ostra


Pierś umyć, osuszyć i pokroić w paski. Polać sosem sojowym i przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Szczypiorek i dymkę umyć oraz drobno posiekać. Do woka wlać odrobinę oleju i przesmażyć mięso. Gdy mięso będzie lekko przesmażone to przesypać je do miski. W tym samym woku rozpuścić czosnkowe masło. Następnie wsypać cukier i dodać sok z limonki. Całość chwilę przesmażyć. Mięso z powrotem przełożyć do woka. Dodać przecedzoną kukurydzę i szczypiorem. Całość jeszcze chwilę smażyć. Pod koniec całość posmakować i ewentualnie doprawić sosem sojowym lub przyprawami. Podawać z ryżem. 




Drukuj przepis