poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Ziemniaki gotowane na parze z masłem czosnkowym


Miękkie, lekko czosnkowe i maślane ziemniaki gotowane na parze. Do przygotowania poniższych ziemniaków użyłam szybkowaru. Dzięki gotowaniu na parze ziemniaki są naprawdę delikatne w smaku. Jeżeli macie ochotę na inne dania z szybkowaru to zajrzyjcie tutaj



Składniki:
2 szklanki wody
młode ziemniaki
 (najlepiej małe lub średnie)
masło
świeży czosnek
sól


Ziemniaki umyć, osuszyć, naciąć na krzyż i ułożyć na sicie. Ziemniaki należy naciąć  delikatnie, aby nie popękały. Miękkie masło połączyć z odrobiną soli i posiekanym czosnkiem. Przygotowanym nadzieniem nafaszerować ziemniaki. Do garnka wlać 2 szklanki wody. Na dnie ułożyć nóżkę i sitko (aby ziemniaki nie pływały w wodzie). 

Następnie zamknąć pokrywę od szybkowara. Wybrać 2 poziom ciśnienia i poczekać, aż wskaźnik ciśnienia wyskoczy do góry, a z zaworu ciśnieniowego zacznie wydobywać się para. Gaz zmniejszyć. Czas zaczynamy liczyć od momentu, gdy z zaworu ciśnieniowego zacznie wydobywać się para (stałym strumieniem!). Gotować 15 minut. Po tym czasie otworzyć szybkowar. Najlepiej ustawić zawór ciśnienia w pozycji dekompresji i poczekać kilka minut, aż wydostanie się cała para. Przygotowane ziemniaki od razu podawać. Świetnie smakują posypane koperkiem i podane z odrobiną masła.



Drukuj przepis