piątek, 21 sierpnia 2015

Ogórki konserwowe z chili i cebulką


Ogórki konserwowe z chili i cebulką będą idealne jako zakąska do alkoholu lub jako dodatek do obiadu bądź sałatek. Ogórki przygotowane w ten sposób są słodko-kwaśne, a zarazem pikantne. Jeżeli macie nadmiar ogórków to zachęcam Was do przygotowania ogórków w jeszcze inny sposób (tarte, kiszone - idealne do ogórkowej). 



Składniki na 4 słoiki:

2 kg mniejszych ogórków
kwiaty kopru (1 kwiat = 1 słoik)
główka czosnku
2 papryczki chili
1 średniej wielkości cebula
liście laurowe
ziele angielskie

zalewa
1 l wody
1 szklanka octu 10%
1 szklanka zwykłego cukru
2 łyżki soli


Ogórki umyć. Kwiaty kopru umyć. Czosnek obrać. Papryczki przeciąć na pół i usunąć nasionka. Na dno wyparzonych słoiczków wkładać po 1 kwiatostanie kopru. Następnie ułożyć ogórki (nie mogą ruszać się w słoiku). Na sam koniec do każdego słoika włożyć: po 1 liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, plasterek cebuli i kawałek papryki chili. Przygotowane ogórki zalać gorącą zalewą*. Na drugi dzień pasteryzować około 15 minut. 

Zalewa*
Do garnka wlać wodę, ocet, wsypać cukier i sól, Całość ze sobą wymieszać. Zalewa powinna się zagotować, a cukier i sól muszą się rozpuścić. 



Drukuj przepis