Chłodnik z szynką to pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad w upalne dni. Uwielbiam przygotowywać chłodniki, ponieważ są lekkie i naprawdę świetnie w smaku. Pomysł na poniższy chłodnik zaczerpnęłam z bloga Mirabelki. Warto go przygotować, ponieważ jest gęsty i sycący.
Składniki na 2 porcje:
1 duży jogurt naturalny
100 g szynki konserwowej
5-6 ogórków
1/2 pęczka rzodkiewki
1 cebula dymka wraz ze szczypiorkiem
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka musztardy francuskiej
sól, pieprz
Ogórki, rzodkiewkę umyć i pokroić w drobną kostkę. Dymkę wraz z szczypiorkiem umyć i drobno posiekać. Szynkę pokroić w cienkie paski. Do miski dodać pokrojone warzywa, szynkę, jogurt naturalny, musztardę i posiekany koperek. Wszystko ze sobą wymieszać i przyprawić solą oraz pieprzem. Na sam koniec wszystko ze sobą wymieszać i ewentualnie mocniej doprawić. Chłodnik najlepiej smakuje, gdy jest podany schłodzony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz