środa, 26 sierpnia 2015

Rolada żyrafa z kremem śmietanowym i borówkami


Ciasto, które wywołuje uśmiech, a zarazem pięknie prezentuje się na rodzinnym spotkaniu - rolada biszkoptowa ("żyrafa") z kremem śmietanowym nadziana borówkami. Ciasto wbrew pozorom szybkie do przygotowania. Zachęcam Was do przygotowania poniższej rolady, ponieważ nie wymaga zbyt wyszukanych składników, a sam smak ciasta jest naprawdę rewelacyjny. 



Składniki:
ciasto
4 duże jajka
 85 g mąki pszennej tortowej
60 g cukru pudru
3 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

nadzienie
150 g borówek
200 g śmietany 30%
125 g mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru z wanilią


Piekarnik rozgrzać do 180ºC. W międzyczasie białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli, pod sam koniec dodać stopniowo cukier i wszystko ze sobą połączyć, aż do uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Następnie do ubitych białek dodać żółtka, przesiane mąki i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie ze sobą połączyć (np. za pomocą trzepaczki bądź na bardzo wolnych obrotach miksera). 6 łyżek ciasto przełożyć do foliowego woreczka. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie za pomocą woreczka wycisnąć ciasto, tworząc wzór żyrafy. Przygotowane ciasto piec około 7 minut. W międzyczasie do pozostałego ciasta dodać gorzkie kakao i za pomocą miksera (na wolnych obrotach) połączyć je z surowym ciastem. Na podpieczony jasny wzór wylać ciemne ciasto. Całość ponownie wstawić do piekarnika i piec około 12-15 minut. Gorący biszkopt przełożyć do góry nogami na ręcznik kuchenny, oderwać papier do pieczenia i delikatnie zrolować ciasto. Pozostawić w takiej pozycji do ostygnięcia. W międzyczasie przygotować nadzienie: schłodzoną śmietanę ubić na dosyć sztywną pianę. Pod koniec ubijania (partiami!) dodawać serek mascarpone i cukier puder. Przygotowanym kremem przełożyć roladę biszkoptową. Na samym końcu ułożyć umyte i osuszone borówki. Zrolować roladę. Najlepiej, aby zawinięcie ciasta było na samym spodzie, ponieważ dzięki temu rolada się nie rozleci. Ewentualnie ciasto zawinąć w folię, aby krem nie wypłynął. Schłodzić. Kroić dopiero wtedy, gdy krem stężeje.  







Pomysł na przepis ze strony Talerz Pokus

Drukuj przepis