piątek, 14 sierpnia 2015

Dżem z pomidorów malinowych


Dzisiaj prezentuje przepis na dżem z wykorzystaniem pomidorów malinowych. Pewnie część z Was na samą myśl o słodkich pomidorach straciła apetyt. Nic mylnego :) Poniższy dżem jest smaczny, słodki, natomiast pomidory są delikatnie wyczuwalne. Idealnie sprawdzi się na kanapkę lub jako sos do posmarowania spodów pizzy na słodko. 



Składniki:
1 kg pomidorów malinowych
sok z 1/2 cytryny
200 g zwykłego cukru
1 łyżka cukru z wanilią



Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wrzucić pomidory, dodać cukier, sok z cytryny i odrobinę wody. Całość ze sobą wymieszać i gotować na małym ogniu (co jakiś czas mieszając). Gotować tak długo, aż  pomidory zgęstnieją. Na sam koniec przygotowany dżem zmiksować za pomocą blendera (aby uzyskał kremową konsystencję) lub przetrzeć przez sito (w celu pozbycia się pestek). Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików. Ostudzony dżem przechowywać w chłodnym miejscu. 





- z powyższych składników przygotowałam 2 słoiczki po 200 ml,
- ewentualnie zakręcone słoiczki z dżemem można gotować do 5 minut we wrzącej wodzie (tzn. zapasteryzować).

Drukuj przepis