niedziela, 16 sierpnia 2015

Ogórki kiszone na zupę (tarte)


Ogórkowa to zupa, która najlepiej smakuje w chłodne, zimne dni. Aby jesienią/zimą przyspieszyć przygotowanie zupy ogórkowej - latem przyrządzam ogórki tarte do słoików. Dzięki temu, nie muszę ścierać kiszonych ogórków, a czas przygotowania zupy jest o wiele szybszy. 



Składniki:
3 kg dużych ogórków 
kilka kwiatostanów kopru
2 liście chrzanu
1 główka czosnku
1 korzeń chrzanu
2 łyżki soli kamiennej
2 l wody


Ogórki umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kwiaty kopru i liście chrzanu umyć. Chrzan obrać i umyć. Ząbki czosnku obrać. Do wyparzonych słoików nakładać kwiat kopru, część liścia chrzanu, 1-2 ząbki czosnku, kawałek chrzanu i starte ogórki (do 2/3 wysokości słoika). Całość dosyć mocno ubić. Na sam koniec przygotować zalewę (w gorącej wodzie rozpuścić sól) i wlać ją do słoików. Przygotowane słoiki od razu zakręcić. Po kilku dniach, ogórki powinny zmienić kolor (ukiszą się). Ewentualnie przygotowane słoiki można zapasteryzować (we wrzącej wodzie, przez około 10 minut). 



- podczas kiszenia ogórki mogą puszczać sok, więc powinniśmy co jakiś czas delikatnie umyć słoik, a także mocniej zakręcić pokrywkę,
- z podanych składników przygotowałam 9 średniej wielkości słoików startych ogórków.

Po lewej stronie - ogórki ukiszone tydzień temu, po prawej - 2 dni temu

Drukuj przepis