niedziela, 30 sierpnia 2015

Szare kluski z wędzonym boczkiem i cebulką


Szare kluski z boczkiem i cebulką to danie mojego dzieciństwa. Wbrew pozorom jest to przepis na tanie i proste danie obiadowe, jednak jest trochę czasochłonne w przygotowaniu. Obowiązkowo podajcie je z wędzonym boczkiem, przesmażoną cebulką oraz gotowaną, kiszoną kapustą. Warto dodać, że kluski ciemnieją po ugotowaniu. Poniższe kluski (oczywiście bez dodatków) idealnie będą nadawać się do zupy, np. czerniny. 



Składniki dla 4 osób:
kluski
1 kg obranych ziemniaków
co najmniej 1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 duże jajko
sól, pieprz

300 g wędzonego boczku
2 średniej wielkości cebule
olej



Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Masę z ziemniaków przełożyć na sito i wycisnąć z nadmiaru soku. Wodę wylać, a gęstą masę (krochmal) dodać do ziemniaków. Następnie wbić jajko i całość przyprawić solą oraz pieprzem. Na sam koniec wsypać mąkę. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Ciasto musi być gęste. W międzyczasie boczek pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelnie wylać olej. Najpierw przesmażyć cebulkę, a później dodać boczek. Do wysokiego garnka wlać wodę. Osolić ją. Gdy woda zacznie wrzeć,to za pomocą noża/małej łyżeczki wykładać partiami ciasto. Jeżeli kluski zaczną się rozwalać - do masy ziemniaczanej należy dodać więcej mąki. Ugotowane kluski odsączyć z nadmiaru wody. Przed podaniem przełożyć je na patelnie i chwilę przesmażyć z boczkiem oraz cebulką. Kluski podawać z ugotowaną, kiszoną kapustą. 





Rady:
- kluski gotować 2-3 minuty od momentu wynurzenia,
- ugotowane kluski można zamrozić,
- lepiej wykładać małej kawałki ciasta, ponieważ kluski po ugotowaniu zwiększają swą objętość.

Drukuj przepis