wtorek, 1 września 2015

Skrzydełka zapiekane z ziemniakami, marchewką i cebulką


Lubię szybkie, proste i jednogarnkowe obiady. Kilka tygodni temu przygotowałam pieczone kawałki kurczaka z ziemniakami. Postanowiłam przepis lekko zmienić i do zapiekanki dodałam marchewkę, a udka/podudzia z kurczaka zastąpiłam drobiowymi skrzydełkami. Poniższe danie jest warte wypróbowania - szybkie, proste i naprawdę smaczne. Według mnie, najlepiej wykorzystać ziemniaki do pieczenia, ponieważ inne odmiany mogą się nie sprawdzić (ziemniaki pomimo pieczenia mogą być twarde). 



Składniki dla 2-3 osób:
0,5 kg skrzydełek
8 średniej wielkości ziemniaków
1 marchewka 
1 cebula, np. czerwona
sól, pieprz
2 łyżki sosu sojowego jasnego
1 łyżka miodu
oliwa z oliwek


Skrzydełka umyć i osuszyć. Ziemniaki porządnie wyszorować. Marchewkę obrać i umyć. Cebulę obrać. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć pocięte na 4 części ziemniaki. Następnie plasterki marchewki i cebulę pokrojoną w piórka. Całość posypać solą oraz pieprzem. Na samym wierzchu ułożyć skrzydełka z kurczaka. Przyprawić je solą, pieprzem oraz posmarować marynatą (miód wymieszać z 2 łyżkami oliwy z oliwek oraz sosem sojowym). Piec pod przykryciem około 50 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze około 20-25 minut. Warzywa muszą być miękkie, a mięso zarumienione.




Drukuj przepis