wtorek, 15 września 2015

Kotlety z wątróbki drobiowej


Kotlety z wątróbki to pomysł na szybkie, smaczne i tanie danie obiadowe. Takie kotlety posmakują fanom wątróbki, jak i smakoszom prostych posiłków. Czasami warto przygotować coś w nieco inny sposób, aby zaskoczyć domowników :) Jeżeli lubicie tradycyjną smażoną wątróbkę z cebulką to przygotujcie ją z TEGO przepisu. 



Składniki dla 2-3 osób:
0,5 kg wątróbki drobiowej
połowa dużej cebuli
1 duże jajko
2-3 czubate łyżki mąki pszennej
2 łyżki posiekanej, zielonej pietruszki
mieszanka ziół do drobiu
olej do smażenia
pieprz pikantny 
sól


Wątróbkę umyć, osuszyć, oczyścić i pokroić na mniejsze paski. Cebulę obrać i drobno posiekać. Do miski dodać pokrojoną wątróbkę, cebulę, wbić jajko, dodać przyprawy oraz posiekaną pietruszkę. Na sam koniec dodać mąkę pszenną i za pomocą łyżki wszystkie składniki połączyć ze sobą. Rozgrzać patelnie z odrobiną oleju. Na rozgrzany olej, nakładać partiami porcje wątróbki. Smażyć na średnim z obu stron. Kotleciki muszą uzyskać złoty kolor. Podawać, np. z ziemniakami i surówką. 





Rady:
 - lepiej formować mniejsze i chudsze kotleciki, ponieważ szybciej się usmażą,
- patelnia musi być mocno rozgrzana, ale wątróbka powinna smażyć się na średnim ogniu,
- kotleciki z wątróbki możecie przygotować dzień wcześniej, ponieważ idealnie nadają się do odgrzewania.

Drukuj przepis