niedziela, 20 września 2015

Ciasteczka marcepanowe


Migdałowe, chrupiące i słodkie - ciasteczka marcepanowe. Do ich przygotowania potrzebujecie kilku składników. Jeżeli nie wiecie, gdzie kupić marcepan - to zróbcie go sami. Wbrew pozorom przygotowanie marcepanu to nic skomplikowanego - wystarczy cukier puder zmieszać z olejkiem i zmielonymi migdałami :)


Składniki:
100 g miękkiego masła (1/2 opakowania)
140 g marcepanu (np. domowego - przepis tutaj)
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
olejek migdałowy
2 żółtka


Miękkie masło wymieszać z cukrem. Następnie dodać żółtka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kilka kropelek olejku migdałowego. Na sam koniec dodać starty marcepan. Całość połączyć ze sobą, tworząc zwartą i jednolitą masę. Masę do ciasteczek zawinąć w folię i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki (masa powinna się lekko schłodzić). Następnie formować małe kulki – wielkości orzecha włoskiego. Każdą lekko spłaszczyć, odbić wzorek (np. za pomocą tłuczka) i umieścić w formie do pieczenia. Piec około 15-17 minut w 190°C  (ciasteczka powinny nabrać złotego koloru). 



Rada:
- ciasteczka możecie udekorować tuż po upieczeniu (wystarczy nożem naciąć kratkę)


Pomysł na przepis ze strony Moje Wypieki

Drukuj przepis