Najprostsza na świecie pizza "margarita". Spody od
pizzy wystarczy posmarować sosem pomidorowym i posypać dużą ilością pokruszonej
mozzarelli. Postanowiłam lekko zmodyfikować oryginalną recepturę i ser
mozzarella pokroiłam na plasterki, a wierzch pizzy ozdobiłam świeżymi
pomidorkami. Jestem pewna, że taka prosta pizza przypadnie do gustu osobom,
które nie lubią jeść pizzy z dużą ilością składników.
Składniki na pizzę dla 2 osób:
spód do pizzy, np. połowa porcji z tego przepisu
sos pomidorowy (lub 2
duże pomidory)
2 pomidory, np. limy
1 kulka sera mozzarella
zioła prowansalskie
Surowy spód do ciasta podzielić na mniejsze części, z każdej
uformować kulkę, którą należy rozwałkować. Spody do ciasta posmarować sosem
pomidorowym. Na sam koniec ułożyć plasterki sera mozzarella i pomidora. Całość
delikatnie posypać ziołami prowansalskimi. Przygotowane pizzetki zapiekać około
15 minut w 210°C (długość pieczenia będzie zależna od grubości ciasta). Podawać
z ulubionym sosem, np. czosnkowym.
Rady:
- ciasto na pizzę nie trzeba dzielić na mniejsze kawałki; można przygotować 1 dużą pizzę,
-domowy sos pomidorowy można zastąpić sosem ze świeżych pomidorów, które należy pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek. Następnie dodać pokrojone pomidory. Przyprawić solą, pieprzem i suszoną bazylią. Smażyć na średnim ogniu tak długo, aż pomidory zmiękną i powstanie sos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz