poniedziałek, 28 września 2015

Zapiekanka z ryżem, warzywami i mięsnymi kulkami


Danie idealne dla osób, które nie mają czasu na przygotowywanie czasochłonnych posiłków. Zapiekanka z ryżem, warzywami i mięsnymi kulkami to pomysł na szybki, łatwy i bardzo smaczny obiad. Całość wystarczy zapiec w naczyniu żaroodpornym i podać z ulubionym sosem. 



Składniki na porcję dla 3-4 osób:
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki
1 mała cebula
1 szklanka suchego ryżu
1 marchewka
1 por (biała część)
sól, pieprz
papryka słodka
papryka ostra

zalewa
3 szklanki wody
100 g roztopionego masła
papryka ostra
sól ,pieprz
curry


Na dno naczynia żaroodpornego wsypać suchy ryż. Marchewkę obrać i pokroić w półplasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Por pokroić w cienkie plasterki. Na suchy ryż wsypać marchewkę oraz por. Mięso przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą i słodką papryką. Dodać posiekaną cebulkę. Wymieszać. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Przygotowane kuleczki ułożyć na wierzchu ryżu. Całość zalać zalewą (składniki na zalewę wymieszać ze sobą). Piec bez przykrycia około 40-45 minut w 180°C (ryż musi wchłonąć zalewę). 




Pomysł na przepis z książki Pauliny i Michała Stępień "Mała wielka uczta"


Drukuj przepis