Danie idealne dla osób, które nie mają czasu na
przygotowywanie czasochłonnych posiłków. Zapiekanka z ryżem, warzywami i mięsnymi
kulkami to pomysł na szybki, łatwy i bardzo smaczny obiad. Całość wystarczy
zapiec w naczyniu żaroodpornym i podać z ulubionym sosem.
Składniki na porcję dla 3-4 osób:
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki
1 mała cebula
1 szklanka suchego ryżu
1 marchewka
1 por (biała część)
sól, pieprz
papryka słodka
papryka ostra
zalewa
3 szklanki wody
100 g roztopionego masła
papryka ostra
sól ,pieprz
curry
Na dno naczynia żaroodpornego wsypać suchy ryż. Marchewkę
obrać i pokroić w półplasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Por pokroić w
cienkie plasterki. Na suchy ryż wsypać marchewkę oraz por. Mięso przyprawić
solą, pieprzem oraz ostrą i słodką papryką. Dodać posiekaną cebulkę. Wymieszać.
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Przygotowane kuleczki ułożyć na
wierzchu ryżu. Całość zalać zalewą (składniki na zalewę wymieszać ze sobą).
Piec bez przykrycia około 40-45 minut w 180°C (ryż musi wchłonąć zalewę).
Pomysł na przepis z książki Pauliny i Michała Stępień "Mała wielka uczta"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz