Jeszcze kilka lat
temu nie zjadłabym dania z dużą ilością selera… Jednak z czasem smaki się
zmieniają :) Ostatnio
miałam ochotę na lekką zupę – z dużą ilością warzyw. Krem selerowo-ziemniaczany
to pomysł na gęsty, sycący i wegetariański obiad. Jeżeli jesteście mięsolubami
to krem przed podaniem posypcie usmażonym, wędzonym boczkiem.
Składniki:
1 duży seler (korzeń)
4 większe ziemniaki
1,5 l wywaru warzywnego
1 szalotka (lub 1 mała cebula)
100 ml śmietany 30%
gałka muszkatołowa
papryka ostra
sól, pieprz
oliwa z oliwek
do podania
boczek wędzony
posiekana zielona pietruszka
Szalotkę pokroić w kostkę. Ziemniaki i seler obrać oraz
pokroić w kostkę. Na dno garnka wylać odrobinę oliwy z oliwek. Podsmażyć
cebulę. Następnie wlać bulion warzywny, a całość przyprawić solą oraz pieprzem.
Gdy bulion będzie gorący – to dodać pokrojone ziemniaki oraz selera. Zupę
gotować na średnim ogniu, pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie – zupę
ostudzić. Na sam koniec dodać śmietanę. Całość zmiksować za pomocą blendera i
przyprawić do smaku: solą, pieprzem, ostrą papryką i gałką muszkatołową. Przed
podaniem posypać zieloną pietruszką i podać z lekko podsmażonym, wędzonym boczkiem.
Przepis z lekkimi modyfikacjami z książki "Mała wielka uczta" Pauliny i Michała Stępień
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz