piątek, 25 września 2015

Krem selerowo-ziemniaczany


 Jeszcze kilka lat temu nie zjadłabym dania z dużą ilością selera… Jednak z czasem smaki się zmieniają :) Ostatnio miałam ochotę na lekką zupę – z dużą ilością warzyw. Krem selerowo-ziemniaczany to pomysł na gęsty, sycący i wegetariański obiad. Jeżeli jesteście mięsolubami to krem przed podaniem posypcie usmażonym, wędzonym boczkiem.



Składniki:
1 duży seler (korzeń)
4 większe ziemniaki
1,5 l wywaru warzywnego
1 szalotka (lub 1 mała cebula)
100 ml śmietany 30%
gałka muszkatołowa
papryka ostra
sól, pieprz
oliwa z oliwek

do podania
boczek wędzony
posiekana zielona pietruszka



Szalotkę pokroić w kostkę. Ziemniaki i seler obrać oraz pokroić w kostkę. Na dno garnka wylać odrobinę oliwy z oliwek. Podsmażyć cebulę. Następnie wlać bulion warzywny, a całość przyprawić solą oraz pieprzem. Gdy bulion będzie gorący – to dodać pokrojone ziemniaki oraz selera. Zupę gotować na średnim ogniu, pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie – zupę ostudzić. Na sam koniec dodać śmietanę. Całość zmiksować za pomocą blendera i przyprawić do smaku: solą, pieprzem, ostrą papryką i gałką muszkatołową. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką i podać z lekko podsmażonym, wędzonym boczkiem. 




Przepis z lekkimi modyfikacjami z książki "Mała wielka uczta" Pauliny i Michała Stępień

Drukuj przepis