czwartek, 24 września 2015

Kokosanki

 

Kokosanki to małe, słodkie przekąski – idealne do kubka gorącej kawy. Z wierzchu chrupiące, a w środku – miękkie. Kokosanki przygotujecie w niecałą godzinę. Ponadto jestem pewna, że przypadną Wam do smaku :) Jeżeli macie ochotę na inne kokosowe smakołyki to zachęcam do przygotowania kulek o smaku bounty lub owsiano-orzechowych



Składniki:
1 opakowanie wiórków kokosowych (200 g)
1/2 szklanki brązowego cukru (lub zwykłego)
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/4 kostki masła (50 g)
1 łyżka mleka
2 białka


W rondelku rozpuścić masło, dodać cukier i za pomocą trzepaczki składniki połączyć ze sobą. Jeśli masa będzie zbyt gęsta – dodać 1 łyżkę mleka. Całość trzymać na ogniu tak długo, aż cukier się rozpuści. Do przygotowanej masy wsypać wiórki kokosowe, całość ze sobą wymieszać i ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Na sam koniec dodać masę z wiórek. Za pomocą dłoni formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Kokosanki piec około 15 minut w 180ºC  (powinny się lekko zarumienić). Kokosanki zdjąć z blaszki dopiero po wystudzeniu. 






Drukuj przepis