Deser galaretkowo-jogurtowy z malinami to pomysł na zdrową,
słodką przekąskę. Przygotowanie poniższego deseru jest banalnie proste, ale niestety
czasochłonne. Jestem pewna, że deser zachwyci gości :)
Składniki na 4 duże porcje:
2 duże jogurty naturalne (800 g)
1 galaretka o smaku, np. poziomkowym
1 galaretka o smaku, np. jagodowym
1 galaretka o smaku owocowym, np. niebieska
świeże maliny
Dzień wcześniej w 0,5 l wrzącej wody rozpuścić galaretkę o
smaku poziomkowym. Do salaretek wlać odrobinę galaretki. Naczynia postawić
bokiem, aby tężejąca galaretka zastygła pod kątem. Następnie ułożyć umyte,
osuszone maliny i zalać pozostałą galaretkę. Salaretki cały czas muszą być
postawione bokiem. Wstawić do lodówki. Po kilku godzinach przygotować drugą
masę. Galaretki rozpuścić w 0,5 szklance wrzącej wody (jeżeli używamy różnych
smaków to muszą być w 2 szklankach!). Ostudzić. Za pomocą blendera wymieszać
jogurt naturalny w temperaturze pokojowej z ostudzoną galaretką. Przygotowaną
masę przelać do salaterek. Ponownie wstawić do lodówki. Podawać dopiero wtedy,
gdy ostatnia masa stężeje. Przygotowane deserki wyjąć z salaretek (np. umieścić
je na kilka sekund we wrzącej wodzie) i ozdobić świeżymi owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz