poniedziałek, 14 września 2015

Deser galaretkowo-jogurtowy z malinami


Deser galaretkowo-jogurtowy z malinami to pomysł na zdrową, słodką przekąskę. Przygotowanie poniższego deseru jest banalnie proste, ale niestety czasochłonne. Jestem pewna, że deser zachwyci gości :)



Składniki na 4 duże porcje:
2 duże jogurty naturalne (800 g)
1 galaretka o smaku, np. poziomkowym
1 galaretka o smaku, np. jagodowym
1 galaretka o smaku owocowym, np. niebieska
świeże maliny



Dzień wcześniej w 0,5 l wrzącej wody rozpuścić galaretkę o smaku poziomkowym. Do salaretek wlać odrobinę galaretki. Naczynia postawić bokiem, aby tężejąca galaretka zastygła pod kątem. Następnie ułożyć umyte, osuszone maliny i zalać pozostałą galaretkę. Salaretki cały czas muszą być postawione bokiem. Wstawić do lodówki. Po kilku godzinach przygotować drugą masę. Galaretki rozpuścić w 0,5 szklance wrzącej wody (jeżeli używamy różnych smaków to muszą być w 2 szklankach!). Ostudzić. Za pomocą blendera wymieszać jogurt naturalny w temperaturze pokojowej z ostudzoną galaretką. Przygotowaną masę przelać do salaterek. Ponownie wstawić do lodówki. Podawać dopiero wtedy, gdy ostatnia masa stężeje. Przygotowane deserki wyjąć z salaretek (np. umieścić je na kilka sekund we wrzącej wodzie) i ozdobić świeżymi owocami. 



Drukuj przepis