piątek, 4 września 2015

Ciasto ucierane ze śliwkami


Jeżeli lubicie ucierane ciasta to wypróbujcie poniższy przepis. Ciasto przygotowane w ten sposób będzie miękkie, puszyste i lekko wilgotne. Naprawdę, jest to jeden z lepszych przepisów na ciasto ze śliwkami! Niestety, ciasto ucierane wymaga dłuższej pracy miksera, jednak smak ciasta wszystko Wam wynagrodzi. A i jeszcze jedno - według mnie polewa jest obowiązkowa :)



Składniki na blachę 25 cm x 30 cm:

ciasto
0,5 kg śliwek
2 duże jajka
125 g miękkiego masła
150 g zwykłego cukru
180 g mąki pszennej
4 łyżki z czubkiem mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
90 g śmietany 18%

polewa
1 szklanka cukru pudru
około 3 łyżki przegotowanej, ciepłej wody


Miękkie masło utrzeć ze zwykłym cukrem na jednolitą, jasną i puszystą masę (około kilkanaście minut). Następnie wbijać po 1 jajku. Cały czas miksować. Na sam koniec dodać przesiane mąki, proszek do pieczenia, cynamon i ekstrakt waniliowy. Delikatnie składniki połączyć ze sobą. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać przygotowane ciasto, a na wierzchu ułożyć połówki śliwek (skórką do dołu). Piec około 45-50 minut w 170ºC. Ciasto powinno się zarumienić. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić. Przed podaniem polać polewą (cukier wymieszać z wodą, tworząc gęstą i jasną polewę). 







Pomysł na przepis ze strony Moje Wypieki

Drukuj przepis