sobota, 19 września 2015

Spód na pizzę z mąką orkiszową


Lubię jeść domowe pizzę. Zawsze wiem, co znajduje się w składzie ciasta jak i nadzienia. Ostatnio postanowiłam przygotować spód do pizzy z użyciem mąki orkiszowej. Pizza przygotowana z poniższego ciasta będzie miękka w środku, a zarazem lekko chrupiąca z zewnątrz. Warto wypróbować poniższy przepis :)



Składniki:
400 g mąki pszennej + trochę do podsypania
100 g mąki orkiszowej
330 ml przegotowanej wody
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli

Do miski wsypać dwa rodzaje mąki i suszone drożdże. Za pomocą łyżki drożdże wymieszać z mąką. Następnie wsypać szczyptę soli oraz wlać wodę. Wyrobić miękkie, gładkie i elastyczne ciasto. Wstawić ponownie do miski i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość to przełożyć na blat oprószony mąką. Ewentualnie ciasto podzielić na 6 części tworząc małe kulki. Następnie ciasto rozwałkować i przełożyć na formę do pieczenia (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia). Spody do pizzy posmarować sosem, ułożyć ulubione składniki i piec 15-17 minut w 210°C  (długość pieczenia będzie zależna od grubości ciasta). 




Pomysł na przepis ze strony kotlet.tv

Drukuj przepis