środa, 2 września 2015

Pizza z pieczarkami, cebulą i kukurydzą


Domowa pizza - to najlepszy wypiek na świecie :) Sam zapach pieczonej pizzy wywołuje u mnie uśmiech. Poniższa pizza jest prosta do przygotowania, a samo nadzienie to połączenie łatwo dostępnych składników. Moja pizza to resztkowe danie, ponieważ wykorzystałam zalegające w lodówce warzywa. Pomimo tego, że w jej składzie nie ma ani grama mięsa - pizza jest bardzo sycąca. Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym. 



Składniki:
ciasto na pizzę (przepis tutaj)
3 pomidory lima
200 g pieczarek
1 średniej wielkości cebula
1/2 puszki kukurydzy
sól, pieprz
zioła prowansalskie
starty żółty ser
olej lub oliwa z oliwek




Na samym początku przygotować spód na pizzę. Przepis znajdziecie tutaj. Następnie pomidory umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni podgrzać odrobinę oleju. Dodać pokrojone pomidory. Przyprawić solą i ziołami prowansalskimi. Smażyć na średnim ogniu tak długo, aż pomidory zmiękną, a sos się zredukuje. W międzyczasie cebule obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Na patelnię wylać odrobinę oleju/oliwy z oliwek. Następnie przesmażyć cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodać pieczarki. Całość delikatnie przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć kilka minut, aż pieczarki lekko zmniejszą swą objętość. Ciasto rozwałkować na obsypanym mąką blacie. Przełożyć na formę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Spód posmarować sosem pomidorowym. Następnie ułożyć pieczarki z cebulą i kukurydzę. Wierzch pizzy posypać startym, żółtym serem. Przygotowaną pizzę zapiekać 20-25 minut w 180ºC (ciasto powinno lekko zarumienić się od spodu). Przygotowaną pizzę podawać, np. z sosem czosnkowym.






Drukuj przepis