wtorek, 22 września 2015

Chleb pszenny z sezamem


Miękki, puszysty chleb pszenny z sezamem. Wbrew pozorom poniższe pieczywo jest łatwe i szybkie do przygotowania. Wystarczy wyrobić ciasto, poczekać aż urośnie i upiec chleb. Parę miesięcy temu przygotowałam prawie identyczny chleb - tylko zamiast sezamu użyłam ziarna słonecznika. 



Składniki na 1 bochenek (użyłam formy keksowej):

2 (płaskie) szklanki mąki pszennej

4/5 szklanki wody
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
1 łyżeczka zwykłego cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
3 łyżki jasnego sezamu
3 łyżki czarnego sezamu
szczypta soli




Do miski wsypać mąkę, suszone drożdże, sól, sezam. Wszystko ze sobą wymieszać. Następnie wlać wodę i oliwę z oliwek. Za pomocą łyżki składniki połączyć ze sobą. Przygotowaną masę wysypać na blat kuchenny i zagniatać, aż ciasto uzyska jednolitą, gładką konsystencję. Wyrobione ciasto ponownie umieścić w misce, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy masa podwoi swoją objętość to przełożyć ją do formy keksowej. Ponownie przykryć ściereczką i poczekać, aż delikatnie podrośnie. Przygotowane ciasto piec w temperaturze 225ºC przez około 20-25 minut (aż do uzyskania złotego koloru). Chleb zachowuje swoją świeżość przez około 2-3 dni.




Drukuj przepis