Batoniki owsiane z bakaliami to pomysł na szybką, smaczną i
zdrową przekąskę na słodko. Poniższe batoniki to w głównej mierze płatki
owsiane wymieszane z posiekanymi orzechami, rodzynkami i żurawiną. Przed
podaniem batoniki możecie udekorować rozpuszczoną mleczną czekoladą.
Składniki na formę 20 x 20 cm*:
2 płaskie szklanki płatków owsianych
130 g bakalii (mieszanka orzechów laskowych, migdałowych i rodzynek)
70 g orzechów włoskich
50 g jasnego sezamu
25 g rodzynek
25 g suszonej żurawiny
3 łyżki miodu
2 łyżki oleju kokosowego
2 jajka
Orzechy włoskie, rodzynki, żurawinę i mieszankę bakalii
posiekać (nie za drobno). Do miski wsypać płatki owsiane, dodać posiekane
bakalie, wsypać sezam. Za pomocą miodu i oleju kokosowego całość ze sobą
połączyć. Na sam koniec dodać roztrzepane jajka. Wszystkie składniki wymieszać.
Muszą utworzyć jednolitą, mokrą masę. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Na
sam koniec wyłożyć masę (należy ją ubić, aby po upieczeniu batoniki zachowały swoją formę). Piec około 35 minut w 180°C . Upieczone batoniki ostudzić. Przed
podaniem pokroić na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą |
*możecie zmienić proporcje orzechów włoskich, rodzynek, żurawiny, sezamu i bakalii - ważne, aby cała masa ważyła 300 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz