wtorek, 29 września 2015

Batoniki owsiane z bakaliami


Batoniki owsiane z bakaliami to pomysł na szybką, smaczną i zdrową przekąskę na słodko. Poniższe batoniki to w głównej mierze płatki owsiane wymieszane z posiekanymi orzechami, rodzynkami i żurawiną. Przed podaniem batoniki możecie udekorować rozpuszczoną mleczną czekoladą. 



Składniki na formę 20 x 20 cm*:
2 płaskie szklanki płatków owsianych
130 g bakalii (mieszanka orzechów laskowych, migdałowych i rodzynek)
70 g orzechów włoskich
50 g jasnego sezamu
25 g rodzynek
25 g suszonej żurawiny
3 łyżki miodu
2 łyżki oleju kokosowego
2 jajka


Orzechy włoskie, rodzynki, żurawinę i mieszankę bakalii posiekać (nie za drobno). Do miski wsypać płatki owsiane, dodać posiekane bakalie, wsypać sezam. Za pomocą miodu i oleju kokosowego całość ze sobą połączyć. Na sam koniec dodać roztrzepane jajka. Wszystkie składniki wymieszać. Muszą utworzyć jednolitą, mokrą masę. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Na sam koniec wyłożyć masę (należy ją ubić, aby po upieczeniu batoniki zachowały swoją formę). Piec około 35 minut w 180°C . Upieczone batoniki ostudzić. Przed podaniem pokroić na mniejsze kawałki.   


Wszystkie składniki wymieszać ze sobą
Po lewej: masa przed pieczeniem
Po prawej: upieczone batoniki


*możecie zmienić proporcje orzechów włoskich, rodzynek, żurawiny, sezamu i bakalii - ważne, aby cała masa ważyła 300 g 

Drukuj przepis