środa, 30 września 2015

Kuskus z warzywami


Kuskus z warzywami to pomysł na szybki, zdrowy i lekki dodatek do obiadu. Kasza przygotowana w ten sposób może stanowić samodzielne danie obiadowe. Ostatnio staram się jeść więcej kasz – jaglanej, gryczanej czy też kuskus, ponieważ zawierają cenne witaminy, minerały  jak i błonnik. Jeżeli macie ochotę na słodkie danie z użyciem kaszy to zachęcam do przygotowania kukurydzianego musu truskawkowego.



Składniki:
1,5 sztuki młodej cukinii
garść mini marchewek (lub 1 duża)
½ czerwonej cebuli
¾ szklanki kaszy kuskus
¾ szklanki wrzącej wody
1 łyżka masła
pieprz do smaku
sól do smaku
olej

do dekoracji
pomidorki koktajlowe
posiekana zielona pietruszka
półplasterki świeżej cukinii


Wrzącą wodę osolić i dodać 1 łyżkę oleju. Całość przemieszać. Wsypać suchą kaszę kuskus. Delikatnie wymieszać i odstawić na co najmniej 5 minut (najlepiej naczynie czymś przykryć). W międzyczasie cukinię umyć i pokroić w półplasterki. Cebulę drobno posiekać. Marchewki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę i marchewkę. Gdy warzywa zmiękną to dodać cukinię. Całość posolić, popieprzyć i smażyć na średnim ogniu. Przygotowaną kaszę kuskus wymieszać z miękkim masłem. Gdy cukinia będzie przesmażona to na patelnię wsypać kaszę kuskus. Całość przemieszać, posypać zieloną pietruszką, udekorować pomidorkami koktajlowymi, ewentualnie półplasterkami świeżej cukinii i od razu podawać. 




Drukuj przepis