Mus truskawkowy na bazie kaszki kukurydzianej to pomysł na letni deser. Lekko różowa masa, udekorowana zmiksowanymi i całymi truskawkami. Przygotowanie poniższej przekąski na słodko jest banalnie proste. Świetnie smakuje od razu po przygotowaniu jak i po schłodzeniu. Konsystencja tego deseru przypomina krem/mus.
Składniki na 2 porcje:
200 g truskawek
300 ml +2-3 łyżki mleka
4 czubate łyżki kaszki kukurydzianej
100 ml śmietany 30%
cukier do smaku (ja dałam 3 łyżeczki)
Na samym początku suchą kaszkę namoczyć w 2-3 łyżkach zimnego mleka. Po około 30 minutach do rondelka wlać 300 ml mleka i dodać namoczoną kaszkę kukurydzianą. Całość posłodzić i gotować na małym ogniu. Gdy kaszka zacznie tężeć to masę cały czas mieszać i trzymać na ogniu. Po 2 minutach, garnek zdjąć i odstawić w chłodne miejsce (kaszka musi ostygnąć). W międzyczasie truskawki umyć i zblendować (1-2 sztuki pozostawić do dekoracji), a schłodzoną śmietanę ubić na pianę. Kaszkę kukurydzianą zmiksować za pomocą blendera (aż do uzyskania puszystej konsystencji). Do kaszki dodać mus truskawkowy (2 łyżki pozostawić do dekoracji!) i ponownie całość ze sobą zmiksować. Do ubitej śmietany dodawać po 1 łyżce masy kukurydziano-truskawkowej. Miksować na najniższych obrotach miksera. Przygotowany mus przełożyć do dwóch pucharków. Przed podaniem udekorować musem truskawkowym i połówkami truskawek).
Do zimnego mleka dodać namoczoną kaszkę kukurydzianą |
Zmiksować truskawki |
Zblendować ugotowaną kaszkę kukurydzianą |
Do ubitej śmietany dodawać po 1 łyżce masy kukurydziano-truskawkowej |
Pomysł na przepis z bloga smakolykibereniki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz