wtorek, 28 lipca 2015

Pierogi z czereśniami


Dzisiaj zapraszam Was na kolejną wariację na temat nadzienia do pierogów. Ostatnio pokazywałam przepis na pierogi twarogowo-jagodowe,a  dzisiaj z nadzieniem czereśniowym. Niestety, poniższe pierogi lepi się z lekkim utrudnieniem, ponieważ czereśnie puszczają sok. Pomimo tego, pierogi wyszły pyszne :)



Składniki:
3 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka wrzącej wody
1/2 łyżeczki soli
czereśnie 
cynamon
2 łyżki zwykłego cukru
do podania: jogurt naturalny/śmietana


Najpierw przygotować ciasto na pierogi - do miski wsypać mąkę i sól. Wymieszać i zalać wrzącą wodą. Całość wymieszać i przełożyć na blat, wyrobić ciasto (musi być gładkie). Przygotowane ciasto przełożyć do woreczka i odstawić na 15-20 minut (po tym czasie ciasto powinno uzyskać konsystencję plasteliny). Czereśnie umyć i pozbawić pestek. Na sam koniec posypać je cynamonem i zwykłym cukrem.  Blat oprószyć odrobiną mąką i rozwałkować na nim ciasto na pierogi (najlepiej ciasto podzielić na 4 części i nieużywane fragmenty ciasta przechowywać w zamkniętym woreczku). Ciasto nie może być za grube (jeśli będzie grube to po ugotowaniu może być twarde) ani za cienkie. Za pomocą szklanki wycinać koła. Na każdy kawałek ciasta umieścić 2-3 połówki czereśni. Następnie każde koło zgiąć na pół i za pomocą palców zlepić. 



Przygotowane pierogi umieścić na obsypanym mąką talerzu lub półmisku i:
- ugotować we wrzącej, osolonej wodzie; za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć ugotowane pierogi i przed podaniem: polać jogurtem lub śmietaną i posypać cukrem
lub
- całość umieścić w zamrażalniku; zamrożone pierogi "odkleić" od talerza lub półmiska, przełożyć do pojemnika lub woreczków do mrożenia i przechowywać w zamrażalniku.




Drukuj przepis