Pizza na spodzie z kalafiora to pomysł na lekki, weekendowy obiad. Nie ukrywam, że przygotowanie kalafiorowego spodu jest czasochłonne, jednak pizza w smaku jest bardzo dobra. Ciasto polecam jeść widelcem i kroić nożem, bo delikatnie się kruszy. Jeżeli jesteście na diecie bezglutenowej bądź wegetariańskiej to ta pizza przypadnie Wam do gustu :)
Składniki:
ciasto
1 mały kalafior (waga maksymalnie 0,8 kg)
100 g startego sera żółtego
1 duże jajko
sól, pieprz
zioła prowansalskie
sos
1 duży pomidor
1 ząbek czosnku
odrobina oleju
sól, pieprz
zioła prowansalskie
nadzienie
1 mała cukinia
1 pomidor
kilka sztuk pieczarek
1/2 czerwonej cebuli
kilka małych kulek mozzarelli
CIASTO
Kalafiora umyć, pokroić na małe różyczki. Za pomocą blendera zmiksować surowy kalafior (najlepiej robić to partiami; zmielony kalafior przypomina ziarenka piasku). Zblendowany kalafior przesypać do garnka. Wlać wodę (musi przykryć kalafior), całość posolić i gotować około 5-7 minut (od wrzenia). Następnie ugotowany kalafior przecedzić i odsączyć (kalafior musi być naprawdę suchy!). Do kalafiora wbić jajko, dodać starty ser, a następnie całość przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i za pomocą łyżki wszystkie składniki połączyć ze sobą. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Następnie wyłożyć ciasto formułując, np. okrąg (warstwa kalafiorowa nie może być zbyt gruba!). Spód ciasta piec 30-35 minut w 195°C (ciasto powinno się zarumienić).
SOS POMIDOROWY
W międzyczasie 1 dużego pomidora pokroić. Na patelnię wylać odrobinę oleju i przesmażyć pokrojony ząbek czosnku. Na sam koniec dodać pokrojonego pomidora. Smażyć tak długo, aż pomidor się rozpadnie. Pod koniec smażenia sos przyprawić solą oraz ziołami prowansalskimi.
NADZIENIE
Podpieczony spód posmarować sosem z pomidora, ułożyć plasterki cukinii, talarki czerwonej cebuli, pomidora i plasterki sera mozzarella. Całość posypać szczyptą soli, pieprzu i ziołami prowansalskimi. Przygotowaną pizzę ponownie wstawić do piekarnika i piec około 20 minut w 195°C (ser musi się rozpuścić, a warzywa powinny lekko się zarumienić). Przygotowaną pizzę podawać z ulubionym sosem, np. czosnkowym.
SOS POMIDOROWY
W międzyczasie 1 dużego pomidora pokroić. Na patelnię wylać odrobinę oleju i przesmażyć pokrojony ząbek czosnku. Na sam koniec dodać pokrojonego pomidora. Smażyć tak długo, aż pomidor się rozpadnie. Pod koniec smażenia sos przyprawić solą oraz ziołami prowansalskimi.
NADZIENIE
Podpieczony spód posmarować sosem z pomidora, ułożyć plasterki cukinii, talarki czerwonej cebuli, pomidora i plasterki sera mozzarella. Całość posypać szczyptą soli, pieprzu i ziołami prowansalskimi. Przygotowaną pizzę ponownie wstawić do piekarnika i piec około 20 minut w 195°C (ser musi się rozpuścić, a warzywa powinny lekko się zarumienić). Przygotowaną pizzę podawać z ulubionym sosem, np. czosnkowym.
Zmielonego kalafiora gotować 5-7 minut (do miękkości) |
Do ugotowanego i odsączonego kalafiora wbić jajko, dodać ser i przyprawy |
Podpieczony spód posmarować sosem, a następnie ułożyć surowe warzywa i ser mozzarella |
Piec do rozpuszczenia sera i lekkiego zarumienienia warzyw |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz