poniedziałek, 27 lipca 2015

Naleśniki z musem czekoladowym i bananami


Naleśniki z musem czekoladowym i bananami to świetna propozycja na deser. Krem czekoladowy na bazie śmietany kremówki i mlecznej czekolady idealnie smakuje z bananami. Naleśniki są sycące, więc jestem pewna, że dwa wystarczą, aby zaspokoić Wasz apetyt na słodkości. Całość warto posypać gorzkim kakao, aby nadać naleśnikom lekko inny smak. 



Składniki na porcje dla 2-3 osób*:

ciasto na naleśniki
1 szklanka mleka
4/5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki zwykłego cukru
1 jajko
szczypta soli

mus czekoladowy
200 g śmietany 30% (małe opakowanie)
100 g mlecznej czekolady (1 tabliczka)

dodatkowo
banany
gorzkie kakao



Składniki na ciasto naleśnikowe połączyć ze sobą, np. za pomocą trzepaczki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Schłodzoną kremówkę ubić na dosyć sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce przestudzonej czekolady. Przygotowany mus wstawić do lodówki, aby lekko stężał. Na rozgrzanej patelni (z odrobiną oleju) usmażyć porcje ciasto. Naleśniki ostudzić. Przed podaniem złożyć na pół, udekorować plasterkami banana i ponownie złożyć formułując trójkąt (ostatnią warstwę należy posmarować musem czekoladowym). Przygotowane naleśniki ułożyć na talerzu i posypać gorzkim kakao. Od razu podawać.




*z podanych składników usmażyłam 5 dużych naleśników


Pomysł na przepis z bloga Kraina Miodem Płynąca

Drukuj przepis