sobota, 25 lipca 2015

Pierogi z twarogiem i jagodami


 Pierogi z twarogiem i jagodami to przepis idealny na letni obiad. Lepienie pierogów jest niestety trochę czasochłonne, jednak ich smak wszystko wynagradza. Jagody warto lekko zmrozić, aby podczas lepienia pierogów nie tryskały sokiem. Jeżeli macie ochotę na inne owocowe dania obiadowe to zachęcam do przygotowania chłodnika owocowego lub truskawkowego


Składniki na około 60 pierogów:
3 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka wrzącej wody
1/2 łyżeczki soli
0,5 kg twarogu
300 g jagód
4 łyżki zwykłego cukru
do podania: jogurt naturalny/śmietana



Najpierw przygotować ciasto na pierogi - do miski wsypać mąkę i sól. Wymieszać i zalać wrzącą wodą. Całość wymieszać i przełożyć na blat, wyrobić ciasto (musi być gładkie). Przygotowane ciasto przełożyć do woreczka i odstawić na 15-20 minut (po tym czasie ciasto powinno uzyskać konsystencję plasteliny). Twaróg, jagody i cukier delikatnie połączyć ze sobą. Blat oprószyć odrobiną mąką i rozwałkować na nim ciasto na pierogi (najlepiej ciasto podzielić na 4 części i nieużywane fragmenty ciasta przechowywać w zamkniętym woreczku). . Ciasto nie może być za grube (jeśli będzie grube to po ugotowaniu może być twarde) ani za cienkie (farsz może "wypłynąć"). Za pomocą szklanki wycinać koła. Na każdy kawałek ciasta umieścić farsz twarogowo-jagodowy. Następnie każde kółko zgiąć na pół i za pomocą palców zlepić. 




Przygotowane pierogi umieścić na obsypanym mąką talerzu i:
- ugotować we wrzącej, osolonej wodzie; przed podaniem polać jogurtem/śmietaną i ewentualnie posypać cukrem
lub
- ulepione i surowe pierogi przełożyć do zamrażalnika; zamrożone pierogi "odkleić" od talerza, przełożyć do pojemnika lub woreczków do mrożenia i przechowywać w zamrażalniku.




Drukuj przepis