wtorek, 28 czerwca 2016

Ciasto z brzoskwinią i kaszą manną


W gorące, letnie dni mam większą ochotę na słodkie przekąski niż zimą :) Też tak macie? Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania szybkiego, taniego i prostego do przygotowania ciasta na bazie kaszy manny i śmietany 18%. Poniższe ciasto jest pulchne, lekko wilgotne (wierzch od brzoskwiń) i z niewielką ilością tłuszczu. Zachęcam do pieczenia! 



Składniki na blachę o wymiarach 20 x 30 cm:
kilka dużych brzoskwiń
1 szklanka kaszy manny (170 g)
1 szklanka mąki pszennej (130 g)
niepełna szklanka drobnego cukru (170 g)
1 szklanka gęstej śmietany 18% (250 g)
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka

do dekoracji
cukier puder lub lukier


Mąkę, proszek do pieczenia i kaszę manną przesiać przez sito. Jajka wbić do miski. Zasypać cukrem (drobnym i wanilinowym). Miksować na najwyższych obrotach miksera, aż do podwojenia masy. Gdy jajka będą miały jasny kolor i staną się puszyste to powoli wlać 2 łyżki oleju. Następnie za pomocą szpatułki delikatnie połączyć ze sobą pozostałe składniki (w dwóch częściach, tj. najpierw połowa przesianej masy + połowa śmietany; wymieszać i na koniec reszta składników). Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Wyrównać. Brzoskwinie umyć, pozbawić pestek i pokroić na 5-6 części. Na surowym cieście wyłożyć kawałki brzoskwiń. Piec w 170ºC  przez około 40-45 minut (do suchego patyczka!). Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polukrować. Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce. 





Pomysł na przepis stąd

Drukuj przepis