niedziela, 12 czerwca 2016

Sos truskawkowy

 

Sezon na truskawki w pełni ♥ W związku z tym zachęcam do przygotowania domowego sosu truskawkowego, którym możecie urozmaicić słodkie przekąski, np. lody, gofry, placuszki. Poniższy sos jest słodki, a zarazem lekko kwaśny. Pięknie pachnie i jeszcze lepiej smakuje :) Jeżeli lubicie gładkie sosy to możecie go zmiksować i przecedzić przez sitko.  


Składniki na słoik o pojemności 250-300 ml:
0,5 kg truskawek (waga bez szypułek)
sok z połowy cytryny
2 łyżki zwykłego cukru
2 łyżeczki syropu waniliowego 


Truskawki umyć i pokroić na mniejsze części (połówki). Przesypać do garnka. Wsypać cukier, wlać sok z połowy cytryny i syrop waniliowy. Masę z garnka doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować około 15-20 minut bez przykrycia, na bardzo małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Truskawki muszą puścić sok, który powinien lekko zgęstnieć. Przygotowany sos wraz z kawałkami truskawek przelać do słoika i przechowywać w lodówce. 





Drukuj przepis