sobota, 11 czerwca 2016

Ciasto grysikowe z galaretką i truskawkami


Dzisiaj zachęcam do przygotowania ciasta grysikowego z galaretką i truskawkami. Poniższe ciasto sprawdzi się idealnie jako słodka, letnia przekąska. Ponadto do jego przygotowania nie potrzebujemy piekarnika ani miksera. Ciasto grysikowe składa się z herbatników, białej masy z kaszy manny, galaretki o smaku truskawkowym i świeżych truskawek. Łatwe, proste i bardzo smaczne.

P.S. Grysik to inaczej kaszka manna :)


Składniki na blachę o wymiarach 20 x 20/25 cm:
1 szklanka kaszy manny 
1 szklanka zwykłego cukru
1 kostka masła (200 g)
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 l mleka

2 galaretki o smaku truskawkowym
3 szklanki wrzącej wody
świeże truskawki
herbatniki


Galaretki rozpuścić w 3 szklankach (750 ml) wrzącej wody. Ostudzić. W międzyczasie truskawki umyć, osuszyć i pozbawić szypułek. Do garnka wlać 3 szklanki mleka. Dodać masło i cukier (zwykły oraz wanilinowy). Całość zagotować. Do pozostałego zimnego mleka wsypać kaszę manną. Wymieszać. Gdy mleko z rondelka zacznie się gotować to powoli wlać pozostałe mleko wraz z lekko napęczniałą kaszą manną. Całość cały czas mieszać. Gotować około 2-3 minuty. Masa musi wyraźnie zgęstnieć. Blachę wyłożyć przezroczystą folią lub papierem do pieczenia. Ułożyć herbatniki. Następnie wylać mleczną masę. Gdy lekko ostygnie powbijać truskawki. Całość zalać lekko tężejącą galaretką. Najlepiej galaretkę wlewać stopniowo. Jeżeli truskawki popłyną do góry to wystarczy, że powbijacie je wykałaczką ;). Przygotowane ciasto wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Kroić po zastygnięciu galaretki. 

Spód z herbatników, masa z kaszy manny, truskawki i galaretka


Pomysł na ciasto ze strony Moje Wypieki


Drukuj przepis