poniedziałek, 13 czerwca 2016

Cukinia faszerowana pomidorami i mozzarellą


Cukinia zapiekana z pomidorami i mozzarellą to pomysł na szybkie, wegetariańskie danie obiadowe.  Zapiekana cukinia jest lekka i bardzo smaczna. Przed podaniem całość możecie polać odrobiną oliwy z oliwek i udekorować listkami świeżej bazylii. 


Składniki na porcję dla 2 osób:
1 duża cukinia
2 średniej wielkości pomidory, np. malinowe
1 ząbek czosnku
1 kulka mozzarelli (200 g)
sól, pieprz
oliwa z oliwek
świeże bazylia


Cukinię umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki usunąć miąższ. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce. Przygotowanym czosnkiem posmarować cukinię. Przygotowaną cukinię przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przyprawić solą oraz pieprzem. Piec bez przykrycia około 15-20 minut w 180°C. W międzyczasie pomidory i mozzarellę pokroić w plasterki.  Na podpieczoną cukinię ułożyć plasterki pomidora i mozzarelli. Całość delikatnie posolić oraz popieprzyć. Ponownie wstawić do piekarnika i piec, aż do momentu, gdy ser całkowicie się rozpuści. Gorącą cukinię przełożyć na talerz, delikatnie polać oliwą z oliwek i przyozdobić listkami bazylii.



Drukuj przepis