Krążki papryki faszerowane mięsem mielonym wraz z dodatkiem ryżu, cebuli oraz pomidorków to pomysł na szybkie i proste danie obiadowe. Całość przed podaniem warto posypać zieloną pietruszką. Jeżeli znudziliście się tradycyjną formą podawania faszerowanych papryk, to ta poniżej powinna przypaść Wam do gustu... i smaku :)
2 papryki, np. czerwona i zielona
0,5 kg mięsa mielonego, np. z szynki
2 małe pomidorki
1/2 czerwonej cebuli
1/5 szklanki ryżu
1/3 szklanki wrzącej wody
1/3 szklanki wrzącej wody
sól, pieprz
ostra papryka
do dekoracji
starty, żółty ser
posiekana zielona pietruszka
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne. Przygotowane papryki pokroić w miarę grube krążki. Ryż ugotować w 1/3 szklance wrzącej wody. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pomidorki drobno pokroić. Mięso przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Następnie do mięsa dodać cebulę, pomidorki i ryż. Całość wymieszać. Krążki papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Następnie wyłożyć farsz. Przygotowane papryki piec bez przykrycia w 195ºC przez około 40-45 minut (10 minut przed końcem pieczenia, na każdy kawałek papryki położyć połowę plasterka żółtego sra). Przygotowane papryki przełożyć na talerz i posypać zieloną pietruszką. Od razu podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz