środa, 11 listopada 2015

Papryka faszerowana mięsem mielonym


Pomysł na szybki i smaczny obiad - papryki zapiekane z mięsem mielonym i ryżem. Lubię dania, które "same" przygotowują się w piekarniku, dlatego pieczone papryki bardzo przypadły mi do gustu :) Oczywiście wierzch papryk możecie posypać startym, żółtym serem. 



Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki
1 szklanka wywaru warzywnego
1/4 szklanki surowego ryżu
kilka papryk
1 mały pomidor malinowy
2 małe cebule
ostra papryka
sól, np. różowa
pieprz, np. pikantny
olej


Papryki umyć, odciąć kapelusze i wydrążyć środki. Uważać, aby papryki nie przedziurawić. Cebulę obrać, drobno pokroić i przesmażyć na patelni z odrobiną oleju. Pomidora drobno pokroić. Ryż ugotować w 3/4 szklance wrzącej, osolonej wodzie. Ostudzić. Do mielonego mięsa dodać ryż, przesmażoną cebulę, pomidora i przyprawy. Całość wymieszać. Przygotowaną masą nadziewać papryki. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Całość zalać wywarem warzywnym. Przygotowane papryki piec w 195ºC przez około 40-45 minut (25 minut pod przykryciem, a pozostały czas bez przykrycia). 




Drukuj przepis