niedziela, 15 listopada 2015

Pstrąg tęczowy pieczony z warzywami


Pstrąg pieczony z warzywami to pomysł na szybki, lekki i bardzo smaczny obiad. Takie danie możecie podać na świąteczny lub rodzinny obiad. Wystarczy rybę przyprawić, dodać warzywa i całość upiec w piekarniku. Przepis podpatrzyłam na Kwestii Smaku i uwierzcie mi – danie wyszło rewelacyjne. Aby posiłek był jeszcze bardziej syty, upieczone pstrągi podałam z domowymi frytkami. Pycha :) 



Składniki na porcje dla 2-3 osób:
2 pstrągi tęczowe (wagowo ok. 0,5 kg)
450 g mrożonych warzyw (marchewka, brokuł, kalafior)
sól, np. himalajska
pieprz, np. pikantny 
papryka ostra
przyprawa do ryb
oliwa z oliwek



Pstrągi wypatroszyć, zeskrobać łuski, umyć i osuszyć. Warzywa rozmrozić, osuszyć. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Z cytryny wyciąć 4 plasterki, pozostała część będzie potrzebna do skropienia ryb. Warzywa przyprawić solą oraz pieprzem. Pstrągi przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do ryb i odrobiną ostrej papryki. Za pomocą noża zrobić nacięcia (wystarczy tylko z jednej strony). Ryby delikatnie skropić sokiem z cytryny, a do środka włożyć po 2 plasterki cytryny. Przyprawione pstrągi ułożyć na blaszce. Następnie poukładać warzywa. Całość polać odrobiną oliwy z oliwek. Piec w 240ºC przez około 25-30 minut (warzywa i pstrągi powinny lekko się zarumienić). Po upieczeniu od razu podawać. 






Drukuj przepis