niedziela, 8 listopada 2015

Śledzie pod pierzynką z burakami


Śledzie pod pierzynką to sałatka mojego dzieciństwa. Pamiętam, gdy pierwszy raz moja mama przygotowała poniższą sałatkę. Byłam zachwycona jej wyglądem i smakiem. Połączenie warzyw i buraków - niby proste, ale bardzo smaczne. Ponadto sama nazwa śledzie pod pierzynką już zachęca do spróbowania sałatki. Poniższa sałatka jest obowiązkowa na święta bożonarodzeniowe. Dodatkowo znika jako pierwsza ze świątecznego stołu :)


Składniki:
1 opakowanie śledzi a'la matyjas (250 g)
1 słoik majonezu (250 ml)
4 ziemniaki
3 jajka (l)
4 buraki podłużne
5-6 dużych ogórków konserwowych
3 małe cebule
sól, pieprz


Najlepiej dzień wcześniej ziemniaki ugotować w mundurkach. Buraki piec w naczyniu żaroodpornym (pod przykryciem) około 1,5 godziny w 180ºC. Warzywa ostudzić. Na drugi dzień warzywa obrać ze skórki. Śledzie przepłukać wodą i drobno pokroić. Cebulę obrać i drobno posiekać. Ziemniaki i buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórki zetrzeć i odcisnąć namiar soku. Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przygotowane składniki ułożyć w szklanym naczyniu. Schować na kilka godzin do lodówki, aby smaki sałatki mogły się ze sobą "przegryźć".

Układanie sałatki:
śledzie
odrobina majonezu
cebula
sól, pieprz
ogórki
ziemniaki
sól, pieprz
majonez
buraki
majonez
jajka
sól, pieprz



Drukuj przepis